Tandblekning & tandvård direkt i hemmet

Tandblekning har blivit väldigt populärt bland många och det finns massa olika preparat att köpa för att göra dina tänder vitare. Man kan antingen bleka tänderna hemma eller på en tandvårdsmottagning.

Varför man bleker tänderna beror på missfärgade tänder, dock kan tandblekning göra skada om man inte är försiktig, ilningar är det vanligaste.

Information

Man kan bleka sina tänder på olika sätt men det är alltid med ett blekmedel, oftast är det ett gel som läggs på tänderna som kan kombineras med laser eller ljusbehandling. Innan man bleker sina tänder ska man alltid undersökas av en tandläkare för att kolla om du kan bleka tänderna med tandblekning, du får även råd om vilken metod som är bäst för dina tänder. Har du hål måste du se till att laga dom innan och du måste ta bort all tandsten. En bra munhygien är viktigt. Personer under 18 år får inte bleka tänderna då det är kosmetiska produkter.

Biverkningar

Efter en behandling kan tänderna vara lite extra känsliga för ilningar och tandköttet kan även vara irriterat. Besvären går över efter 1-2 dagar, under den tiden borde man använda en mjuk tandborste och borsta tänderna extra försiktigt. Att även använda fluorskölj är bara en bonus.

Missfärgade tänder

Alla har olika färger på tänderna och det är helt naturligt. Färgen ändras också till en mörkare färg under åren för många. Färgen på dina tänder kan också ändras av starka färgämnen från till exempel mat, dryck och tobak som tränger in i emaljen.

Tandblekningsmetoder

Man kan bleka sina tänder på olika sätt men de vanligaste sätten är tandblekningskit och tandblekningspenna.

En tandblekningspenna är en enkel metod då man penslar ett gel på tänderna.

Man bleker enkelt några få nyanser men det tar lång tid och det kan vara svårt att nå tänderna som är längst bak. Denna metod är bra om man vill underhålla en tandblekning sen innan.

Tandblekningskit är den vanligaste metoden för hemmatandblekning som de flesta använder. Denna metod ger det jämnaste resultatet.

För att komma igång använder man en tandskena som man värmer upp för att sen forma den efter sina tänder, sedan fyller man skenan med gel och har på den under en viss tid.

Hur länge håller en behandling?

En behandling håller oftast upp till 1-3 år, om det behövs kan man upprepa behandlingen. För att hålla ett bra resultat ska man akta sig för färgämnen som missfärgar tänderna såsom kaffe.

Än så länge finns det inga undersökningar som bekräftar hur tänderna påverkas av att bleka tänderna upprepande, det viktiga är bara att göra behandlingen på rätt sätt och att inte använda för starka medel.