Kostnader att räkna med i samband med badrumsrenovering

Håller du på att räkna och budgetera inför en badrumsrenovering? Du vet säkert att det är dyrt att renovera badrummet men kanske utan att förstå vad det faktiskt är som kostar så mycket, förutom materialet. Den som inte kan renovera något på egen hand kommer behöva anlita en rad olika hantverkare – alltifrån snickare till rörmokare, och det är ofta här kostnaderna drar iväg.

Materialkostnader vid badrumsrenovering

En av dom sakerna som står för stora delar av kostnaderna vid en badrumsrenovering är naturligtvis materialet. Det är inte bara att sätta kakel på väggarna – det krävs även godkända tätskikt under. Kakel, klinker och stenmaterial hör till den dyrare kategorin, medan våtrumsmattor och våtrumsskivor är betydligt billigare. Förutom material kostar även inredningen – alltifrån möbler till blandare och duschväggar.

Kostnader för hantverkare

Nedan kan du läsa ungefär vad det kostar att anlita dom olika hantverkare som kan behöva anlitas i samband med en badrumsrenovering:

  • Snickare – Om man inte vill eller kan renovera på egen hand kommer en snickare att behövas. Dennes arbete tar ungefär 40 timmar, det vill säga en hel arbetsvecka, om det gäller ett normalt badrum på ca 10 kvm. Timpriset för snickare ligger på ca 500 kronor.
  • Elektriker – Det är viktigt att anlita en elektriker för alla elarbeten i samband med en badrumsrenovering stockholm. Att mixtra med el i badrum är inte tillåtet och det är otroligt viktigt att det blir rätt. En elektriker tar i snitt ca 500 kronor i timmen och för ett normalstort badrum behöver denne ca 2 dagar för att slutföra sitt arbete.
  • Rörmokare – Det säger kanske sig självt att man kommer behöva anlita en rörmokare när det är dags för en badrumsrenovering. Det är denne som gör allt arbete som har med vatten och avlopp att göra och här spelar det stor roll vad man tänkt att göra. Ska man till exempel flytta på golvbrunnar och annat blir arbetet genast mycket mer omfattande. Även rörmokare tar ca 500–600 kronor i timmen.
  • Plattsättare – För montering av ytskikt så som kakel och klinker behövs även en plattsättare. Man kan i regel anlita en plattsättare även om man valt matta och arbetstiden beror såklart också här på hur stort badrummet är. Men räkna med minst en veckas arbete – kanske mer, á ca 500 kronor i timmen.

Övrigt

Det kan givetvis även tillkomma övriga kostnader för den som planerar en badrumsrenovering. Ska det finnas golvvärme? I så fall är det ytterligare en kostnad att räkna med. Kanske behöver fönstret bytas ut? Varje badrumsrenovering är unik och det kan vara svårt att räkna ut vad det kommer att kosta men med bra planering kan man åtminstone komma nära.